September 24, 2017

又到八月十五喇,喺呢個人月兩團圓嘅日子,大家係唔係已經準備好食月餅過節呢? 好多餅店已經開始宣傳緊,部分更推出低糖月餅,究竟係咪更健康啲?到底月餅又應該點揀好?

月餅有好多種,傳統嘅有雙黃、蓮蓉,近年越黎越多人食嘅有冰皮月餅、雪糕月餅等等。一個傳統月餅大約有700至800卡路里,熱量都幾高下架,因為月餅會用糖漿去整餅皮,而白蓮蓉餡又會用砂糖同植物油, 所以油份同糖份都比較高。雖然依家冇乜人會一次過食成嚿傳統月餅,但淨係食半個已經將約4茶匙油同6茶匙糖食咗落肚㗎喇! 所以想keep住個身材,每日唔好食多過1/4個傳統月餅,同時記得要做運...

July 20, 2017

朝早大家趕住返工返學,未必有時間整早餐。想瞓多一陣,但又想食個好味又有營養嘅早餐?不如試下外國非常受歡迎嘅燕麥杯 (Overnight Oats) 啦!

燕麥的好處:

燕麥除咗營養豐富之外,當中嘅非水溶性膳食纖維高纖又飽肚,可以幫助腸道蠕動,排走毒素。而入面嘅水溶性纖維仲有降解膽固醇的功效添!

Overnight Oats賣相吸引,睇得又食得,準備時間只需幾分鐘,唔需要煮,只需之前個晚將材料放入容器中密封冷藏,第二朝一起身就有得食,至啱為食又貪方便嘅你!

入面可以放D乜?

首先燕麥杯嘅基本材料就梗係主角燕麥啦! 咁多款燕麥揀邊款好呢?其實好睇...

July 19, 2017

懷胎多月,孕婦行動不便,在期待小生命來臨的漫長日子裡不免心癢癢想做運

動。不過懷孕期間要事事小心,做運動真的可以嗎?無錯!是時候拋開你的所

有憂慮,享受孕婦瑜伽為你和胎兒帶來的九大好處啦!


 

1 | 改善血液循環 ! 緩解孕婦腰酸背疼

孕婦瑜伽練習除了可以改善孕婦的血液循環,加強肌肉的力量和伸縮性,還可

以增強髖部、脊柱和腹部肌肉來支撐子宮裡寶寶的重量,緩解腰酸、背疼,強

化關節及肌肉,預防骨骼耗損和肌肉勞累。

 

2 | 孕婦呼吸順暢 ! 身心放鬆

通過練習瑜伽,孕婦可以懂得正確的呼吸技巧和放鬆方法,從而使心臟和肺部

肌肉處於良好狀態,為順產和...

July 11, 2017

夏天又黎啦! 天氣好熱果陣飲一杯涼浸浸既飲品就最歎啦,既消暑又解渴。好多 香港人都鐘意飲台式飲品,次次經過飲品店都見到人山人海打晒蛇餅。不過, order果陣好容易唔小心中咗伏,一杯大約700毫升嘅全糖珍珠奶茶,熱量就直逼 500卡路里,天熱咕嚕咕嚕就KO一杯,唔覺意就飲咗杯高熱量嘅隱形殺手啦! 攝入過量嘅熱量,身體會將多餘的卡路里轉化為脂肪,當脂肪愈來愈多,體重 就會上升。如果唔想要圓碌碌嘅body,又想嘆下杯台式飲品,等My Fitness註冊營養師Jacqueline教下大家點揀啦!



糖份
 



以為揀洛神花茶,冬瓜茶會健...

May 28, 2017

夏天到喇,係時候要做個辣媽!唔好再話呢啲係明星專利喇,要做個健康、樂觀、積極向上嘅媽媽,最佳嘅方法當然係做運動!好似我地資深會員Zoe一樣,參加極速修身療程短短一個多月,就成功減走五公斤並回復產前至fit身形,一齊睇睇!
 


Zoe自從2016年生完BB後,體重一度高達逾140磅。為咗keep fit,放完產假就馬上回歸MF大本營,每週上MFT、Thai Boxing等不同Group Class,好快就已經減走十磅。不過,Zoe亦遇上大部份產後媽媽都會遇上嘅問題- 一直回復唔到產前體態!原因何在?