第六週 與醫生會面 | 275磅爸爸減肥大作戰

修身目標 : 8週內減去20磅
累積減去 : 逾40磅
本週減去 : 7磅

大作戰來到第六週,Edward累計減去逾40磅,本週更一再創新紀錄,減走約7磅脂肪,成績有目共睹!另外,Edward亦在本週與提出縮胃手術建議的醫生會面,為下一步作出打算。一齊睇睇本週進展 :

 


7磅脂肪唔易減!為咗讓Edward修身期間均衡吸收澱粉同纖維素,營養師Rainbow於第六週早餐時刻安排佢以蘋果配合其他食物,達致修身效果之餘可以平衡各種營養吸收。運動方面,本週同上兩周一樣,Edward在家進行一節額外嘅帶氧運動訓練,持之以恆,已經逐漸習慣咗運動量嘅增加。

 

(縮胃手術原理是利用腹腔鏡把胃的大彎垂直切割出,把八成胃大彎容量縮小,除了減低食量外,還會使刺激胃口的荷爾蒙分泌減少而降低食慾。)


「真係瘦咗喎...」來到中期驗收 - 與醫生見面嘅日子,Edward從醫生口中收到呢句認證,確實鼓舞。不過問到縮胃計劃擱置與否,醫生就直言 : 「睇吓過多兩個月你減唔減到落去先再講啦!」Edward 聽完之後,確實有些少氣餒 。

不過,營養師Rainbow為他打了一支強心針,堅定地表明,「一定減到!」

無錯,每位修身療程的參加者亦同樣,只要盡你的最大努力堅持目標,我地嘅教練同營養師都會在旁扶你一把,協助各位修身並達成目標,千祈唔會輕易放棄! 仲有大約半個月先到農曆新年, 如果你想以最佳姿態去同親朋戚友見面,就千祈唔好忽略咗自己嘅修身進度呀!大家為Edward打氣嘅同時,亦不妨結算一下自己一週嘅成績,一齊加油!

Please reload

Featured Posts

第七週 修身首階段完成 | 275磅爸爸減肥大作戰

January 15, 2017

1/2
Please reload

Recent Posts